Lorraine 1 en 2 september 2012

Een miniverslagje van een minitrip naar het noordoosten van Frankrijk, de regio Lorraine. Samen met mede herpetojunkies Wouter Beukema en GertJan Verspui besloten we dit laatste weekend van de zomervakantie nog even op en neer te rijden naar deze prachtige regio om wat leuke plekjes te bezoeken en weer eens samen te herpen. De doldwaze tocht begon in de late vrijdagmiddag op het station van Dordrecht waar Wouter en ik na een heerlijk maal bij de Smullers werden opgepikt door GertJan in een Lupo. Eerste stop: de vallei van de Grote Nete waar we naar brulkikkers zochten maar alleen bruine kikkers (Rana temporaria), gewone pad (Bufo bufo) en een dikke bruine rat (Rattus norvegicus) vingen.

Toen weer een lange rit richting het zuiden, alles ging prima tot een korte stop een tiental meters voor een tankstation in Luxemburg. Het olijke groene autootje wilde niet meer starten.... Een probleem, na talloze pogingen in slaap gevallen om na een uur gewekt te worden door de vriendelijke pompbediende. Uiteindelijk werden we weggesleept, hebben we wat gehangen bij het sleepbedrijf en werden Wouter en ik opgehaald door Kenny de Boeck en Robin Vanstokstraeten die ons de de zaterdag zouden vergezellen. GertJan bleef achter en regelde de zaken met de verzekering+huurauto zodat we hem later weer tegen zouden komen in Frankrijk.

Panne! Slapen!
Panne! Slapen!

Eerste stop in Frankrijk was een gekende plek voor geelgroene toornslang waar we met dank aan de kou en de overmatige bewolking enkel hazelwormen (Anguis fragilis) zagen. Een kleine groeve in de buurt daarvan leverde nog bruine kikker, vroedmeesterpad (Alytes obstetricans) en muurhagedis (Podarcis muralis) op.

Toen door naar een mooie, schaars begroeide helling terwijl het zonnetje doorbrak. De muurhagedissen rende ook hier weer over de stenen terwijl het gras krioelde van de leuke soorten insecten waaronder blauwvleugelsprinkhaan (Oedipoda caerulescens), wrattenbijter (Decticus verrucivorus) en bidsprinkhaan (Mantis religiosa).

De prachtige omgeving
De prachtige omgeving

Een nabij gelegen poeltje wat Wouter kende was helaas opgedroogd en alle stenen al omgedraaid. Later hoorden we van GertJan dat hij ook bij dit plekje was gestopt om rond te neuzen. Gelukkig voor ons had hij nog niet het nabij gelegen cross terreintje bezocht en konden wij daar een tweetal gewone pad vinden, waaronder een bijzonder mooi gekleurd exemplaar, en een groengestipte kikker (Pelodytes punctatus).

De volgende stop was een groeve waar we GertJan troffen en op zoek gingen naar de verbazingwekkend schaarse geelbuikvuurpad. Na een dode alpenwatersalamander (Ichthyosaura alpestris), wat groene kikkers (Pelophylax spec.) en een baby zandhagedis (Lacerta agilis) vonden we dan eindelijk één adulte geelbuikvuurpad (Bombina variegata) en een drietal juvenielen.

 

Tijd om te eten, het eerste en beste wat we tegen kwamen was een magische plek genaamd "Buffalo Grill". Na een gore, te dure maaltijd reden we verder in oostelijke richting terwijl de reeën in de velden stonden te grazen. Onze Franse vriend Frank Deschandol was al ter plekke op de volgende zoekstop en had ook al reeds gevonden waar we voor kwamen. De roodbuikvuurpad (Bombina bombina) is een typisch continentale soort van Oost-Europa en is uitgezet in een aantal visvijvers in dit gebied. Verder zagen we hier ook nog groene kikkers (Pelophylax spec.) en boomkikkers (Hyla arborea).

Moe waren we al, maar nog niet moe genoeg om geen laatste zoekstop te doen. Na het afscheid nemen van Kenny en Robin bezochten we een reusachtige steengroeve waar groene pad en knoflookpad leven. Al snel zagen we gewone pad, rugstreeppad (Bufo calamita) en na even zoeken vonden Frank en ik beide een individu groene pad (Bufo viridis).

Drie uur 's nachts reden we naar onze zoekstop voor de volgende dag om daar te gaan slapen. Schreeuwend en tierend om wakker te blijven bereikten we het bos en terwijl GertJan zijn hangmat op hing wentelden Wouter en ik ons in onze slaapzakken in de auto.
De volgende ochtend was het alweer tijd voor de laatste zoekstop. Al snel vonden Frank en ik een mooie aspisadder (Vipera aspis) en ving Frank als toetje nog een stinkerd (Natrix natrix).

En toen werd het tijd om afscheid te nemen van Frank en Frankrijk en reden we volkomen kapot en hongerig terug naar het noorden na een waanzinnig gezellig weekend vol met leuke dieren. Voor herhaling vatbaar!

Soorten
Alpenwatersalamander (Ichthyosaura alpestris)
Gewone pad (Bufo bufo)
Rugstreeppad (Bufo calamita)
Groene pad (Bufo viridis)
Vroedmeesterpad (Alytes obstetricans)
Roodbuikvuurpad (Bombina bombina)
Geelbuikvuurpad (Bombina variegata)
Groengestipte kikker (Pelodytes punctatus)
Groene kikker (Pelophylax spec.)
Bruine kikker (Rana temporaria)
Hazelworm (Anguis fragilis)
Zandhagedis (Lacerta agilis)
Muurhagedis (Podarcis muralis)
Ringslang (Natrix natrix)
Aspisadder (Vipera aspis)