Oost-Spanje 16 t/m 20 mei 2012

L U V Madonna! Terwijl de Spaanse radio nog nagalmd in mijn hoofd ben ik weer terug in Nederland na een piepklein tripje naar Spanje. Samen met Wouter Beukema, Gertjan Verspui en Flip de Pous heb ik het oosten van Spanje bezocht, het oorspronkelijke plan was om Catalonië te bezoeken maar daar hebben we nog een uitstapje naar Murcia aan vast geplakt met wat stops tussendoor. Een vermoeiende reis maar we hebben ons goed vermaakt.

16 mei 2012
Nadat ik met mijn tweede klassen de polder in ben geweest voor het veldwerkproject reed ik meteen door met de trein naar Schiphol waar Gertjan Verspui al aan het wachten was. We hadden een klein beetje vertraging maar uiteindellijk kwamen we aan op Barcelona. Auto huren, Wouter en Flip ophalen (die al een aantal leuke waarnemingen in Barcelona hadden gedaan) en op naar het Montseny massief. 12 uur kwamen we daar aan en gingen meteen op zoek naar de endemische Montseny beeksalamander. Een steile helling vol braam afgegleden naar een beekje waar ik al snel de eerste Montseny beeksalamander (Calotriton arnoldi) vond en waar we ook al snel Flip kwijt waren. Uiteindelijk vonden we nog twee beeksalamanders, larven van die soort en heel veel vuursalamander (Salamandra salamandra) larven en ook een adult van die soort. De Montseny beeksalamanders zijn vrij recent als nieuwe soort beschreven en het is duidelijk waarom, morfologisch een heel ander beestje met zijn doorschijnende buik, vlekkenpatronen in adulte dieren, weinig tuberkels, vaak een bleke vlek op de neus en een ontzettende stank als je de beestjes hanteert.

Terug bij de auto lag Flip doorweekt te slapen naast de auto, hij was verdwaald, in een beek gevallen en was heel toevallig een aantal biologen tegen gekomen die hij kende en hem terug bij onze auto brachten. We zetten onze tenten/hangmatten op en vielen tevreden in slaap om een uur of 4.

17 mei 2012
Wakker worden! Na een koude nacht weer een beetje op tijd eruit. Nog een ander beekje bezocht voor de beeksalamanders en ook hier zagen we al snel 7 salamanders. Het habitat is ook heel erg anders dan dat van de Pyreneeënbeeksalamander, sterk beschaduwde beken vol met dode bladeren.

Onze Franse vriend Frank Deschandol was ook in de buurt samen met Matthieu Berroneau en zijn vriendin Maud. We ontmoetten hen bij de beek en nadat Matthieu en Maud terug gingen naar Frankrijk reed Frank met ons mee naar de uitlopers van de Pyreneeën voor de volgende doelsoort. Onderweg nog wat gespeurd hier en daar en de volgende soorten gevonden: larven van Mediterrane boomkikker (Hyla meridionalis), Iberische meerkikker (Pelophylax perezi), een dode Girondische gladde slang (Coronella girondica), muurgekko (Tarentola mauritanica), Europese tjitjak (Hemidactylus turcicus), Catalonische muurhagedis (Podarcis liolepis), en Algerijnse zandloper (Psammodromus algirus).

De route naar onze eindbestemming van die dag was prachtig, al snel zagen we de hoogvlakte oprijzen boven de heuvels en de bossen.

Eenmaal aangekomen kon de pret beginnen en vonden we al snel waarvoor we kwamen, noordelijke bandsalamanders (Ommatotriton ophryticus). Een soort die voorkomt in de Kaukasus en Noord-Turkije maar hier is uitgezet en het schijnbaar goed doet. Terwijl de zon scheen waren deze grote watersalamanders prachtig te zien in de poel en konden we er een paar vangen voor wat foto's. Schitterende beesten, de kleuren, de grote poten, de gigantische kam op de rug, heel onwerkelijk!

Ook vonden we hier Catalonische muurhagedis, een tweetal adderringslangen (Natrix maura), hazelwormen (Anguis fragilis), gewone pad (Bufo bufo), groengestipte kikker (Pelodytes punctatus), Iberische meerkikker, Mediterrane boomkikker en heel veel vroedmeesterpadden (Alytes obstetricans almogavarii).

Wat een fantastische plek! Het herpen is hier fantastisch en het landschap zeer indrukwekkend, als je langs de 300 meter hoge, steile rotswanden loopt voel je je niet op je gemak.
's Avonds kwam er een zware mist aanzetten, 2 meter zicht was maximaal en al snel waren we klam en koud. We kookten een warm maaltje op het gaspitje van Gertjan en warmden onszelf een beetje op. Na nog wat beestjes gezocht te hebben vielen we tevreden in slaap, Wouter, Flip en Frank in de auto, Gertjan en ik in de hangmatten terwijl de vroedmeesterpadden en boomkikkers riepen. Het werd een koude en natte nacht.

18 mei 2012
Verkleumd wakker geworden en afscheid genomen van Frank na het nemen van een groepsfoto.

V.l.n.r. Frank, ik, Flip, Gertjan en Wouter.
V.l.n.r. Frank, ik, Flip, Gertjan en Wouter.

Niet helemaal gepland maar wij reden een heel eind door naar het zuiden om te kijken of we Andalusische vroedmeesterpad konden vinden. Na een lange rit kwamen we in de middag aan in de provincie Murcia waar ik vorig jaar in oktober ook geweest ben. We bezochten een prachtig kust gebied waar we al snel Spaanse muurhagedis (Podarcis hispanicus), Oost-Iberische zandloper (Psammodromus edwardsianus), Algerijnse zandloper, parelhagedis (Timon lepidus ssp. nevadensis), muurgekko, Europese tjitjak, franjeteenhagedissen (Acanthodactylus erythrurus), Iberische skink (Chalcides bedriagai), een huid van een hoefzijzerslang (Hemorrhois hippocrepis) een tweetal mutsslangen (Macroprotodon brevis) en een Moorse wormhagedis (Blanus cinereus) vonden.

Toen de zon begon te zakken begon ook de vermoeidheid toe te slaan en besloten we vanavond niet te gaan kamperen. We vonden een heel betaalbaar appartement (€55,- voor 4 pers.) in de buurt en na douchen en een warm avondmaal waren we er weer klaar voor en gingen we op zoek naar kameleons in de kustduinen. Al snel zag ik de eerste kameleon (Chamaeleo chamaeleon) zitten langs het wandelpad, waarna er nog 19 zouden volgen. Een geweldige avond dus! Ook zagen we nachtzwaluwen, mooie grote mierenleeuwen en nog een nachtactieve Algerijnse zandloper.

Gewone kameleon (Chamaeleo chamaeleon)
Gewone kameleon (Chamaeleo chamaeleon)

19 mei 2012
Fantastisch geslapen in een heerlijk bed dus weer fris en fruitig en klaar voor een nieuwe dag. Op naar Siera de Espuña. In dit gebergte leeft de Andalusische vroedmeesterpad (Alytes dickhilleni) waarvoor we zo ver zuidelijk waren afgezakt. We hebben heel wat waterbakken afgezocht en uiteindelijk larven gevonden maar helaas geen adulte dieren. Verder nog gewone pad, Iberische meerkikker, Oost-Iberische zandloper, Algerijnse zandloper, Spaanse muurhagedis, Iberische skink en adderringslang.

Een tweede poging gewaagd bij een stuwmeer maar ook zonder succes, wel veel adderringslangen gezien, Algerijnse zandloper, Oost-Iberische zandloper, Iberische skinks, Iberische meerkikker, gewone pad en parelhagedis. 's Avonds reden we alvast terug naar het noorden richting een plek voor Europese moerasschildpad die we van Frank hadden gekregen. Deze schildpadden zijn erg zeldzaam op het Iberisch schiereiland en we hadden ook geen geluk. We kwamen we bij een klein stukje weg waar we veel vroedmeesterpadden (Alytes obstetricans ssp. pertinax) en een tweetal rugstreeppadden (Bufo calamita) zagen.

Het was al erg laat en om half 6 gingen we slapen terwijl in de lucht de geluiden van typische nachtvogels zoals de nachtzwaluwen en bosuilen langzaamaan werden vervangen door de geluiden van dagvogels.

20 mei 2012
Blijkbaar hadden we onze hangmatten opgehangen naast een wandelpad en zijn we wakker geworden van groepen Spanjaarden die luidruchtig langs de hangmat liepen. Een korte nacht gehad dus helemaal gebroken, eerst even een ontbijt van koek en cola en met vernieuwde energie toch een berg opgelopen voor een waterbak. Daar vonden we Iberische meerkikkers, larven van vroedmeesterpadden en ving ik een grote (maar niet zo'n mooie) hoefijzerslang.

Onweren deed het ondertussen al maar toen brak de hemel open en waren we in no-time doorweekt. Rennend terug naar de auto! In het noodweer had herpen geen zin meer, we zetten Flip en Wouter af in Tarragona die vanaf daar naar Lerida zouden gaan waar Flip woont. Gertjan en ik reden vast naar Barcelona waar we ook nog wat hebben gespeurd. Verder als Iberische meerkikker, Catalonische muurhagedis, adderringslang en wat roodwangschildpadden (Trachemys scripta elegans) zijn we helaas niet gekomen.
Toen was het moment daar en gingen we naar het vliegveld om tussen het meest sociopathische volk ter wereld terug naar huis te vliegen. Het reisje had een aantal missers maar gelukkig meer hoogtepunten, de 4 dagen voelde als een hele week en we hebben genoten!

Soorten
Montseny beeksalamander (Calotriton arnoldi)
Noordelijke bandsalamander (Ommatotriton ophryticus)
Vuursalamander (Salamandra salamandra)
Andalusische vroedmeesterpad (Alytes dickhilleni)
Vroedmeesterpad (Alytes obstetricans ssp. almogavarii&pertinax)
Gewone pad (Bufo bufo)
Rugstreeppad (Bufo calamita)
Mediterrane boomkikker (Hyla meridionalis)
Groengestipte kikker (Pelodytes punctatus)
Iberische meerkikker (Pelophylax perezi)
Roodwangschildpad (Trachemys scripta elegans)
Hazelworm (Anguis fragilis)
Europese tjitjak (Hemidactylus turcicus)
Muurgekko (Tarentola mauritanica)
Gewone kameleon (Chamaeleo chamaeleon)
Iberische skink (Chalcides bedriagai)
Franjeteenhagedis (Acanthodactylus erythrurus)
Catalonische muurhagedis (Podarcis liolepis)
Spaanse muurhagedis (Podarcis hispanicus)
Algerijnse zandloper (Psammodromus algirus)
Oost-Iberische zandloper (Psammodromus edwardsianus)
Parelhagedis (Timon lepidus)
Moorse wormhagedis (Blanus cinereus)
Girondische gladde slang (Coronella girondica)
Hoefijzerslang (Hemorrhois hippocrepis)
Mutsslang (Macroprotodon brevis)
Adderringslang (Natrix maura)