Peloponnesos 30 april t/m 7 mei 2007

Van 30 april tot en met 7 mei zat ik op de Peloponnesos in Griekenland met mijn ouders en mijn beste vriend Maarten. We zaten in een prachtig huisje op het zuidwesten van het schiereiland Messinia. Ons huisje lag op een heuvel gericht op zee en omgeven door veel olijfboomgaarden en citrusvrucht boomgaarden. We zaten precies aan het gebied wat de enige plek is waar de Afrikaanse kameleon (Chamaeleo africanus) voorkomt in Europa. Als je de straat uitliep was je er al. Een geweldige week was het!

Bij het huisje
We kwamen 's ochtends aan en ik kon het natuurlijk niet laten om meteen even in de boomgaard te speuren wat er allemaal voor leuks leefde. Al snel hoorde ik geritsel tussen de afgevallen bladeren maar zag maar niks. Tot ik beter keek, er kropen allemaal kleine "slangetjes" door het bladafval. Het waren erg kleine skinkjes, slangenoogskinken (Ablepharus kitaibelli).

Ook hebben we hier veel ringslangen (Natrix natrix) en dobbelsteenslangen (Natrix tessellata) door het riet zien kruipen.

Plek van de kameleons
Deze plek is gelegen aan de kust, de kameleons zijn alleen te vinden achter een strand wat zich 4 km uitstrekt met daarachter een lagune. Alleen in het struikgwas achter dit strand zijn deze fantastische dieren te vinden, een van de redenen dat deze dieren zo zeldzaam zijn. De vervuiling van het gebied, het toerisme, verwilderde katten en het autoverkeer doen de dieren ook geen goed.
We zaten letterlijk aan deze mooie plek dus we hebben uiteraard ook de plek van de kameleons bezocht aangezien het op loopafstand was. De eerste dag dat we het bezochten was op een druilerige dag met wat regen. We hebben ze dan ook niet gezien. De volgende dag zijn we terug gegaan en begon de dag al erg leuk. De schildpaddenbordjes langs de weg deden hun naam eer aan.

We liepen een tijdje door het gebied en ondertussen veel in de struiken kijken of we niet wat zagen. Na een tijdje komen we bij een oude afwateringsgeul met betonnen randen waar wat struiken overheen hangen en wat water en riet in staat. Uiteraard veel dobbelsteenslangen (Natrix tessellata) en Europese moerasschildpadden (Emys orbicularis) hier.
Na een tijdje word ik geroepen door mijn vader die weer een schildpad zag. Ik loop er naar toe en de schildpad was helaas al weg. Maar toen viel mijn oog op iets veel beters... Tussen het riet kroop een klein lichtgroen draakje, de eerste Afrikaanse kameleon (Chamaeleo africanus)! Ik was natuurlijk bijzonder blij met deze waarneming van dit 1 jaar oude dametje! Ik wilde al zo lang en zo graag een kameleon in het wild zien.

Die avond aten we in een klein restaurantje met heerlijk eten (en absoluut niet duur). Toen zag ik dat de ober een T-shirt aan had met een kameleon erop. Ik vroeg er naar en vertelde dat we ze hier hadden gezien. Hij vond het hartstikke leuk en vertelde dat hij in de Griekse vogelvereniging zat die een beschermingsproject voor deze bedreigde dieren doet. Hij vertelde ook dat hij dit jaar nog helemaal geen volwassenen heeft gezien en dat er wellicht weer een stroper is bezig geweest. De dieren worden hier gevangen en in Athene verkocht voor een tientje op de markt. Daarom vermeld ik ook niet de locatie van deze dieren op internet. Ze zijn erg gevoelig omdat ze alleen op deze ene plek zitten. Meer informatie is te vinden op deze site.
Enfin, aan de eind van de avond had ik ook zo'n T-shirt en weer een leuk contact opgedaan dus ging ik tevreden naar huis. De volgende dag ben ik nog verder wezen zoeken en heb ik nog 2 kleine dieren gevonden. Wat een fantastische wezentjes! Helaas geen volwassen dieren gezien.

Watervallen van Haravgi
Later in de week hebben we een bezoek gebracht aan deze plek. Werkelijk waar een paradijs op aarde. We parkeerden de auto en liepen door een prachtig dal met cipressen en parasoldennen. Op een gegeven moment hoorde je al gekletter van water, ondertussen zongen de cicades er lustig op los. In de kloof zelf weet je niet waar je moet kijken. Op een deel van de rotswand liepen samaragdhagedissen (Lacerta trilineata), Griekse rotshagedissen (Hellenolacerta graeca) en Peleponnesos muurhagedissen (Podarcis peleponnesiacus) allemaal door elkaar.

Verder in de kloof was het fantastisch, overal kletterde water, de vegetatie was weelderig en de rust overweldigend. Overal prachtig helderblauwe meertjes, stroompjes en watervallen/watervalletjes. Kikkers, hagedissen, krabben en slangen waar je ook keek. Ik waande me echt in het paradijs. Ik kon het ook niet laten om even een duik te nemen in dat water, ook al was het maar 7 graden. Maarten bleef liever op de kant.

In dit gebied zitten vanzelfsprekend ook veel waterslangen, ik heb een aantal dobbelsteenslangen (Natrix tessellata) hier door het water zien glijden. Ook schijnen er schildpadden in het water te leven, die heb ik er niet gezien. Misschien komen die later in het jaar, het water was nu nog ijzig koud!

Methoni
Een prachtige Venetiaanse burcht is er te zien in Methoni. Naast de mooie oude architectuur is er natuurlijk ook nog wat leuks gezien. Dit wormslangetje (Typhlops vermicularis) zat in een mierennest onder een steen. het zijn net grote regenwormen met zwarte kraaloogjes.

Ook had ik hier nog een Europese tjitjak (Hemidactylus turcicus) gevonden maar die was helaas te snel weg om er ook maar een foto van te maken.

Wat valt er nog meer te zeggen dan ronduit geweldig, superveel soorten reptielen, amfibieën en ongewervelde dieren gezien deze week en ook een hoop schitterende plaatsen bezocht. Het was wel jammer dat we bijna geen slangen gezien/gefotograveerd hebben. Met name de zandadders (Vipera ammodytes), katslangen (Telescopus fallax) en zandboa's (Eryx jaculus) die in deze regio voorkomen had ik erg graag gezien en op de foto gezet.

Soorten
Gewone pad (Bufo bufo)
Griekse beekkikker (Rana graeca)
Griekse meerkikker (Pelophylax kurtmuelleri)
Boomkikker (Hyla arborea)
Europese tjitjak (Hemidactylus turcicus)
Naaktvingergekko (Cyrtopodion kotschyi)
Peleponnesos kielhagedis (Algyroides moreoticus)
Peleponnesos muurhagedis (Podarcis peleponnesiacus)
Griekse rotshagedis (Hellenolacerta graeca)
Reuzen smaragdhagedis (Lacerta trilineata)
Slangenoogskink (Ablepharus kitaibelli)
Afrikaanse kameleon (Chamaeleo africanus)
Ringslang (Natrix natrix persa)
Dobbelsteenslang (Natrix tessellata)
Wormslang (Typhlops vermicularis)
Griekse landschildpad (Testudo hermanni)
Breedrandschildpad (Testudo marginata)
Balkan Beekschildpad (Mauremys rivulata)
Europese moerasschildpad (Emys orbicularis)

Met dank aan Jeroen Speybroeck, Peter Mudde en Nikos Libetopoules.