Menorca 21 t/m 28 augustus 2011

Samen met mijn ouders, zus en vriend en mijn eigen aanhang een week doorgebracht op het Baleareneiland Menorca waar ik al vele malen ben geweest. De laatste keer was nu oktober vorig jaar toen we de gehele herpetofauna van het eiland in een week tijd hebben kunnen observeren. Het doel van deze reis was iets anders en meer ontspannen. Zo hadden we ook maar 3 dagen een auto gehuurd en liepen de temperaturen overdag al snel zeer hoog op zodat het dobberen in zee aantrekkelijker werd dan het dabberen op het land.

 

21 augustus 2011
We hadden een erg vroege vlucht naar het eiland wat als bijnaam "het buggy eiland" draagt. Die bijnaam doet het eiland in het hoogseizoen eer aan want ook nu vervulden de gesprekken van ouders over de ontlasting van hun pasgeboren borrelingen en het gejank van laatstgenoemde de koele lucht van de boeing 737. De vroegte van de vlucht dwong me gelukkig snel in een comateuze slaap zodat het uiteindelijk toch nog resulteerde in een wat comfortabelere vlucht.
De eerste waarnemingen deden we bij ons hotel in Son Xoriguer, uiteraard ruïnehagedissen (Podarcis sicula) bevolkten de stapelmuurtjes rond het zwembad. Een avondlijk tochtje na het invallen van de duisternis in de omgeving van de Cova dels Pardels leverde ons vele muurgekko's (Tarentola mauritanica) en enkele juveniele Europese tjitjaks (Hemidactylus turcicus).

23 augustus 2011
Na een dagje strand de voorgaande dag keek ik uit naar wat exploratie in ander gebied. We huurden een auto en reden af naar het noorden naar één van mijn vaste stekken. Een prachtig duingebied met ongeschonden pijnboom- en steeneikbossen. Een moerasgebied doorstroomt het geheel en mond uit bij 1 van de 2 maagdelijke stranden omzoomt door steile kliffen. Waar we in voorgaande jaren altijd vele Europese moerasschildpadden (Emys orbicularis) konden zien hier liujkt het gebied nu volledig overgenomen te zijn door de geintroduceerde rood- en geelwangschildpadden (Trachemys scripta). Ik heb slechts een enkele moerasschildpad gezien en meer dan 20 roodwangschildpadden. Ook vond ik in dit gebied nog Griekse landschildpadden (Testudo hermanni) een huid van een trapslang (Rhinechis scalaris), vele ruinehagedissen (Podarcis sicula), veel libellen, een aasgier, raven en 2 jagende ijsvogels.

Habitat van Griekse landschildpad
Habitat van Griekse landschildpad

24 augustus 2011
Op naar het zuiden van het eiland! Op het programma stond uiteraard weer een strand voor het gros van de familie maar ook met wat leuke exploratie mogelijkheden voor de jongste telg van het gezelschap. In de ochtend ben ik vanaf het strand naar een klein eilandje gezwommen, Escull Codrell waarop balearenhagedissen (Podarcis lilfordi ssp. codrellensis) leven. Deze zijn een stuk kleiner dan de andere ondersoorten van balearenhagedis die ik heb gezien, ook de tekening is levendiger en contrastrijker. Daarnaast zijn de beestjes hier helaas wel een stuk schuwer en minder abundant.

Escull Codrell vanaf de kust gezien.
Escull Codrell vanaf de kust gezien.
Habitat van Balearenhagedis (Podarcis lilfordi ssp. codrellensis).
Habitat van Balearenhagedis (Podarcis lilfordi ssp. codrellensis).

In de middag wandelden we naar een grot in de omgeving door een prachtige kloof, de Barranc de Binigaus. Hier zagen we aasgieren, balearenschorpioentjes, ruinehagedissen en veel interessante geleedpotigen.

26 augustus 2011
Na de voorgaande dag de hele dag ziek op bed te hebben gelegen voelde ik mij vandaag weer een stuk energieker en besloot met de familie mee te gaan de voormalige hoofdstad van het eiland in te gaan, Ciutadella. Terwijl de vrijdagmarkt door de rest van het gezelschap werd bezocht ontvluchte ik de mensenmassa op het plein door een kleiner pleintje te bezoeken, net buiten het centrum. Waar ik normaal vele brilhagedissen (Scelarcis perspicillata) kon vinden hier bleef de teller nu steken op 4 zeer schuwe individuen. Ik wijt het aan de frisse, sterke wind die waaide. Ook een ruinehagedis en een muurgekko vond ik hier.

De smalle straatjes van Ciutadella.
De smalle straatjes van Ciutadella.

Na de middag wederom te hebben doorgebracht op het strand in de late namiddag nog even met Shana naar het meest zuidwestelijke puntje van het eiland gegaan met de bus. Waar we vorig jaar overal konden lopen werd ik nu al snel weggestuurt door de eigenaar van het restaurant/vuurtoren, maar niet nadat ik de brilhagedissen (Scelarcis perspicillata) op de foto had gezet. Hierna nog even op de rotsen genoten van een zonsondergang voor we terug gingen naar het hotel.

27 augustus 2011
Samen met Shana naar een afgelegen plek gewandeld, na een wandeling van een uur door de hitte kwamen we aan op een piepklein strandje wat we helemaal voor ons zelf hadden, nu eens even geen mensen om je heen. We hebben er van genoten. Op dit strandje vlogen ontzettend veel zadellibellen (Anax ephippiger) rond.

Zadellibellen (Anax ephippiger)
Zadellibellen (Anax ephippiger)

Soorten
Griekse landschildpad (Testudo hermanni)
Europese moerasschildpad (Emys orbicularis)
Rood- en geelwangschildpad (Trachemys spec.)
Muurgekko (Tarentola mauritanica)
Europese tjitjak (Hemidactylus turcicus)
Ruïnehagedis (Podarcis sicula)
Balearenhagedis (Podarcis lilfordi ssp. codrellensis)
Brilhagedis (Scelarcis perspicillata)
Trapslang (Rhinechis scalaris) huid