Limousin 28 juni t/m 12 juli 2008

Deze zomer verbleef ik in de Limousin, een prachtige, uitgestorven streek in het hart van Frankrijk. Samen met drie studie genoten, Sander, Lars en Alice was ik daar, Lars zijn ouders hebben een oud huis gekocht in het kleine plaatsje Villemonteix wat ze aan het op knappen zijn. Wij mochten onze tenten op het terrein neer zetten.
De omgeving doet erg denken aan Zuid-Limburg maar dan extremer, het is erg heuvelachtig, erg bosrijk en overal stromen beekjes en zijn kleine weilandpercelen te vinden. Een ideaal gebied voor een hoop dieren en die waren er dan ook te vinden.

Villemonteix
De eerste dag zag ik al vanuit de auto de eerste muurhagedissen (Podarcis muralis) rennen over de muren. Overal liepen deze kleine draakjes.

Ook westelijke smaragdhagedissen (Lacerta bilineata) waren te vinden in de omgeving, 's morgens vroeg kon je ze langs de autoweg zien zonnen.
Op het terrein waren grote steenhopen aanwezig en een aantal composthopen waarin hazelwormen (Anguis fragilis) een goed thuis hadden gevonden.
Op een zwaar bewolkte dag liepen we door een donker bospaadje, op het eerste gezicht geen ideaal reptielenweer en geen ideaal reptielenhabitat. Tot ik plotseling een grote ringslang (Natrix natrix) dame zag liggen, ze was niet erg blij om ons te zien en was erg bijterig. 5 meter verder zag Sander een aspisadder (Vipera aspis) mannetje liggen verscholen tussen de vegetatie. Prachtig mooi om te zien!
Overal hebben we de gewone pad (Bufo bufo) gevonden. Het leuke aan deze streek is dat er twee ondersoorten zij aan zij leven. Zowel de "noordelijke" gewone pad (Bufo bufo bufo) als de "mediterrane" gewone pad (Bufo bufo spinosus). De laatste was echter wel zwaar in de meerderheid, als het regende moest je echt uit kijkte waar je liep want overal sprongen deze prachtige, plompe padden rond om zich te goed te doen aan de vele naaktslakken.
Vroedmeesterpadden (Alytes obstetricans) zaten in de spleten in de muren van het huis. 's Avonds hoorde je overal hun gefluit. De eerste avond was ik getuige van een uniek schouwspel, de amplex van de vroedmeesterpad en de eiafzet. Voor mijn ogen zaten twee koppeltjes vroedmeesterpadden in amplexus op het pad naast het huis.

In een kleine drinkbak naast de weg (gevuld met helder bronwater) vonden we een grote groep larven aan van vuursalamander (Salamandra salamandra).

In de omgeving waren uitgestrekte eikenbossen en ook op het terrein van Lars zijn ouders was een gigantische oude eik te vinden. Overdag kon je de vliegende herten (Lucanus cervus) al zien zitten, drinkend van het sap dat uit de boom stroomde maar 's avonds kwam de boel pas echt tot leven. De boom zwermde van de vliegende herten, een prachtig gezicht.

Nedde
In de omgeving van het plaatsje Nedde is een leuk museum aanwezig gewijd aan insecten. Erg klein maar met een leuke collectie gedroogde kevers. Op het terrein van het museum word ook wat informatie gegeven over de natuur in de omgeving en was een kleine poel te vinden. Erg donker water waar ik flink wat vinpootsalamanders (Lissotriton helveticus) en waar Sander een prachtige marmersalamander (Triturus marmoratus) boven wist te halen met de schepnetten.

Plateau de Millevaches
Dit gebied is erg uitgestorven en erg uitgestrekt. Lars en Alice hebben Sander en mij op een dag hier uit de auto gezet en zijn zelf de stad in gegaan. Sander en ik hebben hier de hele dag rondgelopen en zijn helemaal niemand tegen gekomen, ook dorpjes zijn er amper te vinden en bestaan dan uit minder dan 5 huizen.
5 minuten nadat we waren afgezet spotte ik de eerste adder (Vipera berus) langs de weg. Dit is een soort die in het Noorden van Frankrijk leeft en een geisoleerd voorkomen heeft in Midden-Frankrijk waaronder Plateau de Millevaches.

Helaas zat het weer de twee weken dat we er waren niet altijd even veel mee. Het was of te warm of te koud/regenachtig. Sander en ik zijn halverwege de week zelfs onze tent uit verkast door het hevige onweer met slagregens en hebben onderdak gezocht in een leegstaande caravan. Toch hebben we een hoop moois gevonden en kunnen we terug kijken op een geslaagde twee weken.

Soorten
Gewone pad (Bufo bufo bufo & Bufo bufo spinosus)
Vroedmeesterpad (Alytes obstetricans)
Bastaardkikker (Pelophylax klepton esculenta)
Bruine kikker (Rana temporaria)
Vinpootsalamander (Lissotriton helveticus)
Marmersalamander (Triturus marmoratus)
Vuursalamander (Salamandra salamandra)
Muurhagedis (Podarcis muralis)
Westelijke smaragdhagedis (Lacerta bilineata)
Hazelworm (Anguis fragilis)
Ringslang (Natrix natrix)
Adder (Vipera berus)
Aspisadder (Vipera aspis)

Met dank aan Aart en Jacomijn van Arkel voor de gastvrijheid en het lekkere eten!