Menorca 18 t/m 29 juli 2007

Weer heerlijk twee weken Menorca achter de rug. Al enkele jaren kom ik op het eiland en het blijft prachtig. We verbleven zoals gewoonlijk in het plaatsje Son Xoriguer aan de zuid-westkust van het eiland in een hotel. Ik was daar met mijn ouders en mijn beste vriend Maarten, we hadden een auto gehuurd en konden dus het hele eiland over op zoek naar mooie natuur.

Son Xoriguer
Dit is een klein badplaatsje aan de zuid-westkant van het eiland. Er is een klein strand met enkele faciliteiten. Op loopafstand is het gebied Cova dels Pardals. Een mooi gebied met typisch mediterraan struikgewas en wat plukken naaldwoud vegetatie.
De eerste reptielen die we zagen is de erg algemene muurgekko (Tarentola mauritanica). Deze soort komt over het hele eiland voor en hebben we op bijna alle plaatsen die we bezocht hebben gevonden.

De vanuit Italië geintroduceerde ruïnehagedis (Podarcis sicula) is de meest algemene hagedis op het eiland. Op de muurtjes rond ons hotel waren ze ook veel te vinden. De volwssen dieren waren bijzonder schuw maar de juvenielen leken zo'n camera wel interessant te vinden.

Ciutadella
Dit is de oude hoofdstad van het eiland. Het is een leuke niet al te grote stad die gemaakt is rond een natuurlijke haven.

Wij zijn twee keer naar de stad geweest om te winkelen maar in de eerste plaats om de brilhagedissen (Scelarcis perspicillata) te fotograveren. Deze mooie, kleine Lacertidae komt in Europa alleen op Menorca voor waar deze is geintroduceerd vanuit Noord-Afrika. Op Menorca leven ze op het westelijk deel van het eiland. We liepen 's ochtends net een parkje in en we zagen meteen al twee juvenielen zonnen. We hebben er in totaal 11 gezien en ook nog enkele ruïnehagedissen en muurgekko's.

Ille de l'Aire
Voor de kust van Menorca en Mallorca liggen enkele kleine onbewoonde rotsen/eilandjes met elk hun eigen ondersoort van de Balearenhagedis (Podarcis lilfordi) die alleen hier voorkomt. Deze soort kwam vroeger ook op de hoofdeilanden voor maar is daar vermoedelijk verdwenen na de introductie van slangen. Wij zijn naar Punta Prima gereden, het meest zuidelijkste puntje van Menorca waar het eilandje Ille de l'Aire voor de kust ligt. Het eilandje is niet erg groot en schaars begroeid met wat lage struikjes en 2 boompjes. Vroeger hebben hier mensen geleefd, de enige overblijfselen zijn de ruïnes van huisjes en de bouwvallige vuurtoren. Hier is deze soort voor het eerst beschreven en hier leeft de pikzwarte nominaatvorm Podarcis lilfordi lilfordi. Het werd al gauw duidelijk dat het lastig werd om er te komen want botenverhuur of iets dergelijks was er niet. Via via zijn we bij een duikschool terecht gekomen. Hier zijn we weer bij een lokale duiker terecht gekomen die ons voor een klein bedragje en een pakje sigaretten wel naar het eilandje wou brengen. We moesten om een bepaalde tijd terug komen en dan zou hij ons weg brengen. Aan het einde van de middag zaten we in een klein bootje met Pepé aan het roer richting dit eilandje over een woelige zee. We hadden anderhalf uur hier dan zou hij ons weer ophalen. Zodra we het eilandje naderden zagen we al snel kleine zwarte hagedisjes rondhobbelen over de rotsen, super!

We hadden bananen mee die meteen goed in de smaak vielen. Zodra je een stukje op de grond gooide stoven er meteen meer dan 20 hagedisjes op af.

La Vall de Algaiarens
Dit landgoed blijft een vaste stek voor de vakanties op Menorca, er is maar beperkte toegang dus we gaan er altijd vroeg heen. Er zijn drie kleine strandjes verborgen in een baai, alle bezoekers blijven op het strand dus het achterland is uitgestorven. Althans. Met mensen dan want met name schildpadden zitten hier meer dan genoeg!

Europese moerasschildpadden (Emys orbicularis) leven in het meertje achter het strand. Helaas delen ze dat meertje tegenwoordig met de uitheemse roodwang- en geelwangschildpadden. Dat is jammer want het zijn concurrenten voor de wel inheemse Europese moerasschildpad die ook veel mooier is.

 

In het struikgewas en de steeneik bossen in het gebied kun je erg veel Griekse landschildpadden (Testudo hermanni) vinden. We hebben er een 8-tal gezien waaronder 2 parende koppels die we met rust gelaten hebben en een juveniel. 

Barranc de Binigaus en Barranc de Algendar
In Barranc (kloof) de Binigaus ligt de grootste grot van Menorca. Ondanks dat is het erg rustig in dit prachtige gebied. Vanaf het strand van Sant Adeodat loop je zo de kloof in. Onder afval op het strand vond ik deze Europese tjitjak (Hemidactylus turcicus). Deze soort is op Menorca een stuk minder algemeen dan de gewone muurgekko.

In Barranc de Algendar stroomt ook in hartje zomer nog water, het zou daardoor een perfect habitat zijn voor kikkers en slangen maar ik heb helemaal niks kunnen vinden. Wel erg mooie (zwarte!) murgekko's, ruïnehagedissen en 5 cirkelende aasgieren boven ons hoofd, geweldig schouwspel!

Monte Toro
De hoogste berg van het eiland, erg mooi uitzicht.

Wat een geweldige vakantie was dat met ontzettend veel leuke soorten reptielen en insekten. Het enige jammere is dat we geen slangen (afgezien van een huid) en amfibieën hebben gevonden. We hebben behoorlijk wat mogelijke habitats bezocht maar er geen gevonden. Het is sowieso moeilijk om deze dieren te vinden in hartje zomer en we hadden ook nog eens behoorlijk hoge temperaturen wat niet erg meehielp. Maar ja, je kunt natuurlijk niet alles hebben!

Soorten
Muurgekko (Tarentola mauritanica)
Europese tjitjak (Hemidactylus turcicus)
Ruïnehagedis (Podarcis sicula)
Balearenhagedis (Podarcis lilfordi)
Brilhagedis (Scelarcis perspicillata)
Trapslang (Rhinechis scalaris) huid
Griekse landschildpad (Testudo hermanni)
Europese moerasschildpad (Emys orbicularis)
Rood- en geelwangschildpad (Trachemys spec.)

Met dank aan Werner Mayer en duikvereniging Soto l'Aigua.